Αισθητή είναι το τελευταίο διάστημα η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αποδυναμώσει και να υπονομεύσει μη αρεστές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής. Το φερέφωνο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το έντυπο «Foreign Policy Magazine» αναλύει στην πρόσφατη έκδοση του τις ενέργειες της Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή και τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα αναχαίτισης αυτών. Το τι εννοεί το «FPM» με μέτρα αναχαίτισης το διατύπωσε ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ πτέραρχος David Goldfein, ο οποίος σε επίσκεψη του στην Κολομβία δήλωσε ότι «όποια χώρα της περιοχής προμηθευτεί οπλικά συστήματα από την Ρωσία ή την Κίνα δυνητικά γίνεται στόχος των ΗΠΑ».
Το πρόβλημα με τις ΗΠΑ, οι οποίες παρεμπιπτόντως διατηρούν το δικαίωμα για τον εαυτό τους να πατάνε πόδι απροσκάλεστες στην αυλή της κάθε χώρας, είναι ότι η αγορά αμερικανικών όπλων και η μη χρήση ρωσικών ή κινεζικών ουδόλως προστάτευσε ορισμένες χώρες από το να γίνουν στόχος του αμερικανοσιωνιστικού ιμπεριαλισμού. Κατά συνέπεια οι χώρες που αντιστέκονται στον αμερικανοσιωνιστικό ιμπεριαλισμό δύνανται να κάνουν μια απλή ανάλυση κόστους-οφέλους και να συγκρίνουν αν συμφέρει ο συμβιβασμός με τις ΗΠΑ ή η επιθυμία τους για εθνική ανεξαρτησία.
Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι η Ρωσία και η Κίνα αποκτούν επιρροή σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά. Όσον αφορά την Κίνα χρησιμοποιεί το εμπόριο και τις επενδύσεις για να στηρίξει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, επειδή το Πεκίνο θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στα κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής. Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου από πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής, κάτι που ακυρώνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στις μη αρεστές κυβερνήσεις αυτών των χωρών. Η Ρωσία θεωρείται επίσης ένας σοβαρός παίκτης σε αυτή την περιοχή του κόσμου, οι πωλήσεις όπλων σε φιλικές χώρες της αποφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια. Καθώς η ιστορία των ΗΠΑ τα τελευταία 100 χρόνια με παρεμβάσεις και πραξικοπήματα στην Λατινική Αμερική είναι γνωστή, η κινεζική και ρωσική ανάμιξη γίνεται ιδιαίτερα εύκολη.
Βεβαίως και οι αναλυτές του «Foreign Policy Magazine» υποστηρίζουν ότι η Ρωσία και Κίνα υποστηρίζουν χώρες που φέρονται ότι παραβιάζουν τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και είναι εχθρικές προς τις ΗΠΑ, όπως η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα και η Βολιβία. Όμως αυτή είναι η γνωστή φρασεολογία των ιμπεριαλιστών των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μια φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε για να γίνουν οι επεμβάσεις στην Συρία, στην Γιουγκοσλαβία, στην Λιβύη και αλλού.
Συμπερασματικά διαπιστώνεται ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν πραγματικά για τις συνέπειες των πράξεων τους στην Λατινική Αμερική, μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να απεξαρτηθεί από την σιωνιστική ιμπεριαλιστική ηγεμονία και να την αμφισβητήσει. Η αμφισβήτηση αυτή είναι ενσωματωμένη στο ιδεολογικό νήμα που οδηγεί στην άρνηση των χωρών να πληρώνουν για το όνειρο των Σιωνιστών για παγκόσμια κυριαρχία.
Γ. Λιναρδής