Πολύς κόσμος, νομίζει ότι αφού ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, θα γίνουν αλλαγές. Θα «σοβαρευτεί» το κράτος. Θα φύγουν άνθρωποι που λειτούργησαν με κομματικά ‘η καλύτερα μικρο-κομματικά κριτήρια.
Δυστυχώς όμως, δεν είναι έτσι. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι να αναλάβουν τα πόστα εξουσίας άνθρωποι που δεν έχουν τέτοια νοοτροπία. Όμως αυτά που βλέπουμε, δεν μας πείθουν για κάτι τέτοιο.
Για παράδειγμα, ο Χρυσοχοϊδης. Είναι γνωστό το παρελθόν του. Είναι γνωστή η πορεία του. Ξέρουμε τις επιλογές του από το παρελθόν. Κομματικές και πολιτικά σχεδιασμένες. Έτσι και τώρα. Με το που ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αμέσως μετά την τελετή παραλαβής, συγκάλεσε σύσκεψη με τους κλαδάρχες της ΕΛ.ΑΣ και τους επιτελείς κυρίως της ΓΑΔΑ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στην οποία δεν κλήθηκε ο Αρχηγός και κανένας από τους αντιστράτηγους της ΕΛ.ΑΣ.
Εδώ οι πληροφορίες συγχέονται. Άλλοι λένε ότι ο υπουργός είχε ήδη ζητήσει την παραίτηση του Αρχηγού της Αστυνομίας, και γι αυτό δεν πήγε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. άλλοι ότι δεν παρουσιάστηκε από μόνος του.
Ο Αρχηγός της Αστυνομία Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ήταν μια καθαρά κομματική επιλογή και δεν το αρνήθηκε ο ίδιος, αντίθετα το επιβεβαίωσε με τις παρουσίες του σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως αν κάποιος επικαλείται σταμάτημα των μικρο-κομματικών τακτικών και αξιοκρατία, οφείλει να τηρεί και κάποιους κανόνες. Οφείλει να αφήσει να κριθεί ο Αρχηγός στις επερχόμενες έκτακτες κρίσεις ώστε να μην πράττει ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορεί τον προκάτοχό του.
Στο παιχνίδι μπήκε και η Γεροβασίλη, που μας προκάλεσε γέλιο όταν με δηλώσεις της κατηγόρησε τον Χρυσοχοϊδη για κομματικές επιλογές σχετικά με το πρόσωπο του Αρχηγού της Αστυνομίας!
Διαφαίνεται λοιπόν, ότι ο καρκίνος της Ελλάδος, δηλαδή το κομματικό κράτος, συνεχίζεται. Ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι δυνατόν να είναι αποτελεσματικός, εφόσον δεν προωθούνται οι άξιοι, αλλά οι κομματικά πρόθυμοι.
Βεβαίως κάποιος θα μπορούσε να επικαλεσθεί ότι η επιλογή Χρυσοχοϊδη για την θέση του υπουργού, φαντάζει κατ’ αρχήν υπερκομματική. Είναι όμως; Μήπως απλά επιβεβαιώνει την άποψη που λέει ότι η ΝΔ, για να καταφέρει να εκλεγεί, μάζεψε όλα τα ρετάλια του παρελθόντος, αριστερούς κεντρώους, πασόκους κι ότι μπόρεσε να βρει από «καλάθια» της πολιτικής, με αποτέλεσμα να μην εκφράζει την κεντροδεξιά, όπως νομίζει ο μέσος ψηφοφόρος της, αλλά την κεντροαριστερά;