Γ.ΛΙΝΑΡΔΗΣ: Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ



      Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) με απλά λόγια μπορεί να προσδιοριστεί ως ένα υπολογιστικό σύστημα που μπορεί να εκτελέσει γνωστικές λειτουργίες ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζεται και αυτοβελτιώνεται,  ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερο. Η ΤΝ εξομοιώνει την ανθρώπινη νοημοσύνη αλγοριθμικά χρησιμοποιώντας σύμβολα και λογικούς κανόνες υψηλού επιπέδου, αναπαράγοντας με εκθετική αύξηση την ανθρώπινη ευφυΐα και έχοντας την δυνατότητα να λαμβάνει αυτόνομες αποφάσεις. Η επιστήμη της τεχνητής νοημοσύνης τεχνολογικά είναι της ιδίας βαρύτητας με την διάσπαση του ατόμου.
      Ο επόμενος γύρος στην κούρσα των εξοπλισμών πλησιάζει και αυτός ο γύρος αφορά την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI, Artificial Intelligence) και τα αυτόνομα «έξυπνα» οπλικά συστήματα. Ο πόλεμος τα επόμενα 30 χρόνια θα αυτοματοποιηθεί και το μονοπώλιο των ανθρώπων που μάχονταν τα τελευταία 5.000 χρόνια στα πεδία της μάχης καταρρέει. 

   Οι μελλοντικοί πόλεμοι θα προσδιορίζονται από μηχανές και για τους στρατιωτικούς το όραμα ενός πολέμου χωρίς φίλιες ανθρώπινες απώλειες είναι εξόχως δελεαστικό. Οι πόλεμοι μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και των φθηνών αυτόνομων οπλικών συστημάτων θα απλοποιηθούν, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας νέας μορφής επιθετικού πολέμου συνδυασμένου με την ανωνυμία στο πεδίο της μάχης.
      Η ανάπτυξη της ΤΝ θα δημιουργήσει παντελώς νέα δεδομένα στον χώρο της τεχνολογίας και λίαν συντόμως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή μη επανδρωμένα υποβρύχια θα μπορούν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης να λαμβάνουν μόνα τους ανεξάρτητες αποφάσεις που θα κρίνουν την επιχειρησιακή τους αποστολή και την έκβαση της μάχης. Ήδη πολλοί τύποι σύγχρονων UAV-Drones ανήκουν στην κατηγορία fire-and-forget, δηλαδή εκτοξεύονται ή απογειώνονται αφού προηγουμένως έχουν προγραμματιστεί για την αποστολή τους και οι μετέπειτα ενέργειές τους δεν εξαρτώνται από ανθρώπινη εντολή.     
   Δύνανται να ίπτανται πάνω από τον στόχο επί πολλές ώρες και μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία, π.χ. ένα επίγειο σήμα κινητού τηλεφώνου, εξαπολύουν επίθεση με αποφάσεις που λαμβάνουν εντός χιλιοστών του δευτερολέπτου.
Σύμφωνα με τους ειδήμονες και εμπειρογνώμονες η ΤΝ θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την λεπτή ισορροπία του πυρηνικού αποτρεπτικού παράγοντα, φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά στον όλεθρο. Η πιο έξυπνη και ταχύτερη ανάλυση πληροφοριών που προσφέρουν τα δίκτυα τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με περισσότερους αισθητήρες και ψηφιακούς βοηθούς (digital assistants) μπορούν να πείσουν τις πυρηνικές δυνάμεις ότι η πυρηνική τους ικανότητα είναι ευάλωτη. 
     Αυτό δύναται να έχει ως αποτέλεσμα την δραστηριοποίηση μέτρων και λήψης αποφάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο πυρηνικής αναμέτρησης, τουτέστιν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις «πρώτου πλήγματος» με πυρηνικά όπλα.


    Με άλλα λόγια η τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με «fake news» μπορούν  να προκαλέσουν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς η εγκυρότητα και επαλήθευση της είδησης θα υπολείπεται κατά πολύ των αποφάσεων και της άμεσης αποτελεσματικότητας της τεχνητής νοημοσύνης.  

Γ. Λιναρδής